Mooie naam? Nu nog een merk

Mooie naam? Nu nog een merk

Hebt u voor uw bedrijf een baanbrekend en commercieel aantrekkelijk product, werkwijze of merk ontwikkeld? Dan wilt u uiteraard voorkomen dat een andere partij hiermee aan de haal gaat. Juridisch gezien kunt u gelukkig diverse maatregelen treffen. Zo kunt u uw idee of de naam daarvan laten vastleggen.

In een serie van 5 blogs geven wij een introductie in de mogelijkheden voor bescherming. Deze week deel I; het merk.

Hoe kan ik mijn merk (naam, logo, product, etc.) beschermen?

Als u een sterk merk in handen heeft, is het vanzelfsprekend dat u dit op de een of andere manier wilt beschermen, zodat concurrenten in vergelijkbare sectoren het bijbehorende product of de dienst niet zomaar ongestraft mogen exploiteren. Bouwen aan uw merk is in principe de beste reclame voor uw onderneming. Klanten kiezen in de meeste gevallen voor een specifiek merk, product of dienst van een bedrijf, omdat ze vertrouwen op de kwaliteit. Bekende merken zijn Apple, Coca Cola, Bavaria, Louis Vuitton en zo nog veel meer.

Het merk is een teken waarmee u uw producten of diensten kunt onderscheiden van die van uw concurrenten. Werk aan de naamsbekendheid door de merknaam en het bijbehorende logo in al uw zakelijke communicatie te laten terugkomen. Denk hierbij aan uw website en visitekaartjes, maar ook promotiemateriaal, briefpapier en het laten afdrukken van een logo op uw auto’s van de zaak.

Merkbescherming in de Benelux

Wanneer u de mogelijkheden voor merkbescherming nader wilt onderzoeken, kunt u zijn bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom, vaak afgekort tot BOIP. Bij dit instituut kunt u niet alleen meer informatie vinden over hoe u in uw situatie uw merk het beste kunt beschermen, maar moet u ook het exclusieve recht op een merk (naast een tekening of model) officieel laten registreren. Fifth Advocatuur kan u begeleiden bij het doorlopen van deze procedure.

Eenmaal geregistreerd bij het BOIP is uw merk voor een periode van tien jaar in de Benelux – Nederland, België en Luxemburg – beschermd. In 2018 werden er 20.723 merken aangevraagd in de Benelux.

Na de Benelux registratie bestaat de mogelijkheid om de registratie te verlengen of de registratie verder uit te breiden naar andere landen. Houd er wel rekening mee dat het deponeren van uw merk bij het BOIP geen garantie is op een succesvolle registratie; het instituut heeft het recht om uw inschrijving af te wijzen. U loopt met name risico op een afwijzing wanneer uw merk in strijd met de openbare orde of niet onderscheidend genoeg is. Merken die de dienst of de waar waarvoor zij geregistreerd worden beschrijven, zijn niet onderscheidend en worden in de regel afgewezen.

De registratie procedure bij het BOIP duurt doorgaans een maand of vier.

Merkbescherming voor meer dan alleen de Benelux

De territoriale gelding van een merk kan ook uitgebreid worden naar meer landen dan alleen de Benelux. De bescherming voor een groot aantal landen is over het algemeen wel veel kostbaarder, dan bijvoorbeeld bescherming in Nederland.

Voor bescherming in de gehele Europese Unie kan een Gemeenschapsmerk worden aangevraagd. Dat kan worden gedaan bij het Bureau voor de Intellectuele Eigendom van de Europese Unie in Alicante, Spanje. Het Gemeenschapsmerk heeft tot voordeel dat het bescherming oplevert in alle lidstaten van de Europese Unie.

Daarnaast bestaat er een internationale merkaanvraag, die gedaan kan worden bij WIPO (World Intellectual Property Organization) in Genève, Zwitserland. Bescherming in de Benelux, de Verenigde Staten en Rusland kan dan bijvoorbeeld in een aanvraag geregeld worden. Bij WIPO kan op dit moment voor 122 landen een merk worden aangevraagd.

De advocaten van Fifth helpen u graag verder bij de bescherming van uw naam; uw merk. Neem contact op met Marieke Coumans voor meer informatie of een eerste advies: 088 – 06 405 75.