Over Fifth Advocatuur

Fifth Advocatuur is een advocatenkantoor dat juridisch advies toegankelijk maakt. Even een korte vraag is geen probleem. Naast inhoudelijke kennis zijn betrokkenheid en oprechtheid voor Fifth de belangrijkste pijlers. Een juridisch geschil is vaak niet prettig en daarom is een eerlijke, no-nonsense aanpak dan wel zo aangenaam. Wij zijn er om juridische zaken te regelen en daarmee zorgen bij ondernemers weg te nemen.

Wat Fifth Advocatuur doet

Fifth Advocatuur is een niche kantoor; een kantoor met een specialisatie. Er wordt een dynamische praktijk gevoerd voor innovatieve ondernemers en bedrijven die willen groeien uit een solide juridische basis. Fifth Advocatuur is thuis in de rechtsgebieden waar ondernemers vaak mee te maken krijgen:

 1. Handelsrecht en alle daarbij behorende samenwerkingsvormen: distributie/franchise/agentuur, maar ook Bouwrecht en aanneming van werk
 2. Arbeids- en sociaal zekerheidsrecht
 3. Intellectuele Eigendom
 4. Privacy
 5. Productregelgeving: CE-markering en levensmiddelenwetgeving

Ondernemers kunnen bij Fifth terecht voor advies en begeleiding in deze deze rechtsgebieden.

Heb je advies nodig of vragen over:

 • het verkrijgen van de best mogelijke bescherming van je product;
 • het optreden als er inbreuk wordt gemaakt op je product, naam of als er een verwijt wordt gemaakt;
 • namaak, plagiaat, auteursrecht, merken, (domein)namen;
 • begeleiding als de toegang van een product op de markt wordt bemoeilijkt door een concurrent of toezichthouder, bijvoorbeeld bij een recall of een withdrawal of door een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst
 • het zeker stellen dat er niet in strijd met Europese of nationale wetgeving wordt gehandeld, bijvoorbeeld op het gebied van CE-markering;
 • het opstellen van contracten voor het aangaan van commerciële relaties. Contracten als licentie, distributie, agentuur, franchise, aanneemovereenkomst en algemene voorwaarden;
 • een contract dat is aangeboden en de beoordeling daarvan;
 • het beëindigen van een commerciële relatie;
 • personeel, van het aannemen tot ontslag en ziekte.

Kort gezegd, Fifth Advocatuur helpt ondernemers bij het draaien van hun onderneming en alle juridische vragen die daarbij komen kijken. Daarvoor zoeken we zo snel mogelijk een antwoord en in geval van een probleem een efficiënte oplossing.

Fifth Advocatuur adviseert en helpt graag verder. Neem vrijblijvend contact op om je vraag te bespreken.

Fifth is er voor ondernemers

Naast inhoudelijke kennis en specialisme staat betrokkenheid voorop. We leren de ondernemer persoonlijk kennen om tot een oplossing te komen die het beste past. Eerst wordt bekeken welk doel de ondernemer voor ogen heeft en waar deze naar toe wil. Is het doel helder, dan spelen de advocaten van Fifth in op kansen om het beste resultaat te behalen. Daarin zijn ze gedreven en bijten ze zich vast in elke zaak. Als adviseurs staan Marieke, Mirthe en Babette naast je zodat jij je als ondernemer volledig kunt focussen op je onderneming en product. 

Waar Fifth voor staat

De naam Fifth is een knipoog naar the Fifth Amendment to the United States Constitution. Hierin werd het recht op een eerlijke behandeling in een juridisch proces vastgelegd. Dat is waar wij voor staan: eerlijk, no-nonsense en oprecht. Fifth is ook een verwijzing naar the Fifth element: intuïtie of communicatie. Het aangaan van een commerciële relatie berust vaak op een bedrijfskundige overweging. Ook de keuze om een juridische procedure te starten, proberen we zo veel mogelijk bedrijfskundig te benaderen. Maar net zo belangrijk is het luisteren naar onze intuïtie en het vinden van de juiste communicatievorm. Zo zorgen we ervoor dat het conflict niet verder escaleert.

Wil je meer weten over wat Fifth Advocatuur doet? Lees er meer over in onze blogs.

 

Bauke van Laarhoven-Severs
Advocaat, merk- en modelgemachtigde

[email protected]
06 – 29 46 75 30

Bauke runt de vestiging Kaatsheuvel, het kantoor waar zij zich in 2015 als zelfstandig advocaat vestigde. Vanaf 2020 werkt Bauke met veel plezier samen met Marieke en haar team. Door deze samenwerking kunnen zij klanten nog sneller, nog concreter en nog beter van dienst zijn. Ook Bauke heeft ruim ervaring als advocaat. Sinds 2004 is zij als zodanig in de handelspraktijk werkzaam, met focus op het intellectueel eigendomsrecht (IE-recht). Op haar eigentijdse en toegankelijke wijze bedient zij vooral de maakindustrie in regio De Langstraat; de schoenen-, fashion-, leder(waren)- en meubelbranche. Bauke ontzorgt ondernemers bij het opstellen van commerciële contracten (vb. licentie, agentuur, opdracht). Omdat Bauke tevens werkzaam is als merk- en modelgemachtigde, kan zij de klant perfect bijstaan in inbreukzaken. De IE-rechten die door registratie worden verkregen (vb. merken, modellen), heeft zij met het oog op inbreuken zelf ingeschreven.

Bauke is lid van diverse business- en serviceclubs (vb. Rotary Loon op Zand, Kaatsheuvelse Ondernemers Sociëteit), de Schoenen en Ledersociëteit De Langstraat (SeLL)) en de Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht (BMM). Bauke neemt ook deel aan de IE-kring Midden-Nederland.

Bauke heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd:

• huurrecht;
• intellectueel eigendomsrecht.

Op grond van deze registratie is een advocaat verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de NOvA 10 opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied. Bauke voldoet ook aan deze verplichting.

Marieke Coumans
Bedrijfsjurist

[email protected]

Marieke Coumans begeleidt ondernemers bij het regelen en op orde houden van hun juridische zaken. Het liefst op een eenvoudige en praktische manier. Marieke heeft een ruime ervaring in de juridische sector. Eerder was zij advocaat bij een nichekantoor op het gebied van Intellectuele Eigendom, ICT en Productregelgeving en later bij een full service kantoor. Ze heeft veel ervaring in de juridische begeleiding van inbreukprocedures. Dit gaat over het verschil van mening tussen partijen als een naam, product of dienst te dicht tegen het Intellectuele eigendom van een andere onderneming aanligt. Daarnaast is Marieke specialist op het gebied van productwetgeving, zoals wetgeving op het gebied van CE-markering en levensmiddelen. Productwetgeving blijft vaak niet binnen de Nederlandse grenzen. Marieke heeft veel kennis van Europese wetgeving en beschikt over een groot internationaal netwerk.

Mirthe Nieuwstraten
Bedrijfsjurist contractenrecht, interim

[email protected]

Mirthe heeft zich gespecialiseerd op het gebied van ondernemingsrecht, contracten- en aansprakelijkheidsrecht. Ze heeft veel ervaring met het adviseren van ondernemingen bij het vastleggen van afspraken. Mirthe’s schrijfstijl is kort, bondig en duidelijk : ‘To the point’.
Of het nu gaat om een distributieovereenkomst, een samenwerkingsovereenkomst, documenten op het gebied van privacy, het opstellen van algemene voorwaarden, Mirthe regelt het.

Mirthe is de meest sportieve in het team van Fifth. Als voormalig topsporter weet zij haar doelen hoog te stellen en wat er voor nodig is om deze te realiseren. Een echte doorzetter.

Eline de Wit
Advocaat, interim

[email protected]

Bijna geen rechtsgebied is zo veranderlijk als het arbeidsrecht. Eline is daarbij een stabiele rots in de branding. Als ervaren advocaat arbeidsrecht zal zij in elke situatie zoeken naar een werkbare en praktische oplossing. Eline staat bekend om haar oprechte aandacht voor haar klanten en adviseert zowel werkgevers als werknemers bij alle facetten van het arbeidsrecht.

Nicole Pijnenburg
Jurist / Trademark Attorney

[email protected]

Nicole heeft de masters Rechtsgeleerdheid en Law and Technology aan Tilburg University afgerond en mag zich dus ‘jurist’ noemen. Haar bachelor heeft zij in Utrecht gevolgd, waarbij zij ook een half jaar in Sydney heeft gestudeerd. Gedurende haar bachelor heeft zij ervaring opgedaan in het IE-recht en zij heeft haar afstudeerwerk geschreven over het merkenrecht. In januari 2023 is Nicole gestart met de BBMM Beroepsopleiding. Tijdens deze tweejarige opleiding wordt zij opgeleid tot erkend Merken- en Modellengemachtigde. Bij Fifth advocatuur richt Nicole zich voornamelijk op het adviseren over, het registreren van merken en modellen, alsmede de bewaking daarvan. Daarnaast ondersteunt zij collega’s bij vraagstukken over het auteursrecht, arbeidsrecht, huurrecht en aansprakelijkheidsrecht.