Koerier van Deliveroo is geen schijnzelfstandige (update 21-1-2019)

Koerier van Deliveroo is geen schijnzelfstandige (update 21-1-2019)

Vanaf 1 februari 2018 zijn er bij Deliveroo geen werknemers meer in gewone loondienst en werkt het bedrijf alleen nog maar met zelfstandigen. Deliveroo stelt dat deze keuze bewust is gemaakt vanuit de voorkeuren van bezorgers zelf. Volgens haar heeft de gemiddelde bezorger geen behoefte meer aan het strakke regime van een arbeidscontract.

Ferwerda, een jonge bezorger, wilde in loondienst blijven, maar moest dus noodgedwongen zzp-er worden. Omdat hij vond dat er sprake was gebleven van een gezagsverhouding en dat er geen verschil was met zijn eerdere dienstverband spande hij een zaak aan.

De rechter oordeelde echter dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid, omdat koeriers gewoon voor andere bedrijven mogen werken en hun eigen schema mogen bepalen. Daarbij erkende de rechter dat het huidige arbeidsrecht nog niet is aangepast aan deze nieuwe vormen van arbeidsverhoudingen, maar dat het “wanneer het ongewenst wordt geacht dat werkplatforms als Deliveroo dergelijke arbeidsovereenkomsten aanbieden, de wetgever daartegen maatregelen moet treffen.”

Deliveroo is gelukkig met de uitspraak, maar geeft wel aan dat de zelfstandigen meer zekerheid verdienen. Zij wil daarover in gesprek met de politiek.

De Vakbond FNV verzet zich tegen deze constructie en laat het er niet bij zitten.

Update 21-1-2019

De kantonrechter heeft dinsdag geoordeeld dat Deliveroo al zijn koeriers weer in dienst moet nemen. Het bedrijf heeft ze ten onrechte ontslagen en als zzp’er aangesteld, aldus de rechter. Deliveroo zal in hoger beroep gaan, maar de werknemers kunnen nu wel een arbeidsovereenkomst claimen.