Dobble – Spot the infringements

Dobble (of ‘Spot It!’) is een kaartspel waarbij spelers tegelijkertijd zoeken naar overeenkomende symbolen op kaarten. Het spel is erg populair onder jong en oud.

Asmodee Group heeft verschillende merkrechten op dit spel geregistreerd (zie bijgevoegde afbeeldingen). Dit betekent dat derden niet zonder toestemming van de merkhouder gelijke of aanverwante tekens mogen gebruiken voor spellen. Tegelijkertijd zijn er opvallend veel variaties op de markt. Zo verkoopt Intertoys ook een Disney- en Harry Potter-variant. Hoe kan dit?

Bedrijven kunnen samenwerken. Disney kan bijvoorbeeld een licentie (gebruiksrecht) verlenen aan Asmodee in ruil voor een vergoeding (royalty’s). Dit betekent dat Asmodee de auteursrechtelijk beschermde Disneyfiguren kan gebruiken in haar Dobble spellen.

Er lijkt daarentegen ook veel namaak in de omloop te zijn. Zo is het bijvoorbeeld niet waarschijnlijk – mede gezien de verkoopprijs van circa € 3,50 – dat AliExpress een licentie heeft verkregen van Asmodee.

Een grijs gebied betreft spellen die hetzelfde concept en dezelfde spelregels hebben, maar qua vormgeving en naam volledig afwijken. Een voorbeeld is het spel ‘Look and find’ van de Flying Tiger (zie afbeelding). Een idee of concept an sich wordt over het algemeen niet beschermd door een intellectueel eigendomsrecht, enkel de concrete uitwerking daarvan. Mede gezien het uitgangspunt van vrije concurrentie, zul je daarom als ondernemer sommige vormen van namaak hebben te dulden.

 

 

Fifth Advocatuur

Fifth Advocatuur is actief lid van de vakvereniging op het gebied van merken en modellen, de BMM. Er is regelmatig intercollegiaal overleg met andere gespecialiseerde advocaten over de ontwikkelingen in dit vakgebied. Zo behouden we onze kennis up to date én op het hoogste niveau.

Heb je vragen over Intellectuele Eigendom en ben je benieuwd wat Fifth voor jouw onderneming kan betekenen? Neem dan gerust contact op.

Wil je meer weten over wat Fifth Advocatuur doet? Lees er over in onze blogs.