Kan Sinterklaas een merk zijn?

Afgelopen zaterdag zijn Sinterklaas en zijn Pieten weer aangekomen in Nederland. Na een korte omweg via Slot Loevestein, waren ze gelukkig net op tijd in Gorinchem mét het Grote Boek 😉.

Sinds 1998 zijn er al verschillende merkaanvragen ingediend die betrekking hebben op Sinterklaas. Deze worden echter niet zomaar geaccepteerd. Het sinterklaasfeest is immers een traditie en het is in het algemeen belang dat iedereen de termen die hierbij horen vrijelijk kan gebruiken. Tegelijkertijd zijn er ook commerciële belangen betrokken bij dit feest, waarvoor een merkregistratie zeker meerwaarde kan bieden. Zo zou het voor de makers van het Sinterklaasjournaal erg vervelend zijn als derde partijen een soortgelijk programma gaan maken met dezelfde naam.

Bijgevoegd treft u een aantal voorbeelden uit het merkenregister in de Benelux.

Het ‘Sinterklaas Journaal’ is in twee verschillende varianten als beeldmerk geregistreerd. Het woordmerk lijkt niet aangevraagd te zijn. Waarschijnlijk omdat deze beschrijvend is (weigeringsgrond).

DE CLUB VAN SINTERKLAAS – een serie van vroeger – is geregistreerd voor onder meer televisieprogramma’s.

‘Het Feest van Sinterklaas’ is geweigerd. Mogelijk kan dit teken überhaupt niet als merk dienen. Voorstelbaar is bijvoorbeeld dat men bij het zien van dit teken aan pakjesavond denkt of de traditie in zijn algemeenheid, en niet aan een onderneming die daarachter zit (herkomstfunctie van een merk).

SINTERKLAAS KAART is geweigerd. Hiervoor geldt waarschijnlijk hetzelfde, namelijk dat dit teken niet kan dienen ter onderscheiding van de waren of diensten van een onderneming. Het vervult niet de functie van een merk.

Wellicht vergezocht, maar met betrekking tot de laatste twee merken zou ook betoogd kunnen worden dat deze (voor kinderen) misleidend zijn, in die zin dat zij kunnen denken dat het feest door Sinterklaas is georganiseerd of de verhandelde producten afkomstig zijn van de Sint.

 

Fifth Advocatuur

Fifth Advocatuur is actief lid van de vakvereniging op het gebied van merken en modellen, de BMM. Er is regelmatig intercollegiaal overleg met andere gespecialiseerde advocaten over de ontwikkelingen in dit vakgebied. Zo behouden we onze kennis up to date én op het hoogste niveau.

Heb je vragen over Intellectuele Eigendom en ben je benieuwd wat Fifth voor jouw onderneming kan betekenen? Neem dan gerust contact op.

Wil je meer weten over wat Fifth Advocatuur doet? Lees er over in onze blogs.